Rapport stelt dat het tekort aan CPU-aanbod van Intel in 2020 zal blijven bestaan

De Taiwanese media DigiTimes, die een redelijk betrouwbare geschiedenis van het laatste nieuws heeft, meldt dat het verwacht dat het CPU-tekort van Intel tot eind 2020 zal voortduren. We hebben zo'n voorspelling al lang gezien, tenslotte de CEO van het bedrijf, Bob Swan gaf ook een openhartige verklaring van de huidige situatie. Meerdere rapporten in andere regio's suggereren ook dat steeds meer partners overwegen het AMD-kamp te prefereren.


De capaciteit van Intel's chipfabrieken is verzadigd en het is moeilijk om aan een overmatige vraag te voldoen. Maar om zendingen te behouden, moeten OEM's en AIB-fabrikanten overschakelen naar AMD, wat betekent dat concurrenten meer marktaandeel zullen winnen dat eerder in handen was van Intel.

Bovendien kunnen OEM / AIB-fabrikanten de premium van Intel-chips niet uitstaan, en biedt AMD alleen een goedkoper alternatief. In deze context moet Intel mogelijk tot de tweede helft van 2021 slepen om de zaken weer om te draaien.

Volgens een recent rapport van Gartner heeft Intel de nummer één kroon teruggevorderd, maar het betekent ook dat de fabriekscapaciteit zijn limiet heeft bereikt. Wat de procestechnologie betreft, mag de 7 nm-productlijn op basis van extreme ultraviolette lithografie (EUV) echter niet worden beïnvloed door de vertraging van 10 nm.

Volgens de routekaart is Intel van plan om het eerste 7nm-product in het vierde kwartaal van 2021 uit te brengen, en de CEO van het bedrijf erkent eerlijk dat het een groot deel van het CPU-marktaandeel heeft verloren.

Bob Swan schrijft het probleem toe aan drie gebieden. De eerste is een toename van de vraag naar CPU's en serverchips (21%), die veel sneller is dan verwacht in 2018 (slechts 10%).

Ten tweede heeft Intel 100% marktaandeel van smartphonemodems gewonnen, maar dit legt een grotere vraagdruk op zijn eigen fabrieken.

De derde is het 10nm processprongticket, dat meer druk heeft gebracht om de prestaties van het 14nm-proces van de vorige generatie te verbeteren. Vooral als het aantal cores toeneemt, wordt de chipgrootte ook groter.

Hoewel de meeste inhoud hetzelfde is, is het de eerste keer dat Intel voldoende redenen heeft gegeven waarom het niet kan voldoen aan de vraag naar capaciteit. De zijkant geeft ook weer waarom het bedrijf de 22nm-productielijn opnieuw heeft opgestart om de 14nm vraag- en aanbodkloof goed te maken.

Als alles goed gaat, wordt van Intel verwacht dat het in het vierde kwartaal van 2021 volledig overschakelt naar het 7nm EUV-proces (gelijk aan het 5nm-proces van TSMC) en het 5nm-proces (gelijk aan de 3nm van TSMC) in 2024 mogelijk maakt.

E-mail: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TOEVOEGEN: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.