Buitenlandse media zeiden dat de geheugenchipindustrie de koude winter heeft overleefd en dat de prijzen het herstel hebben ingeluid

Nieuws op 10 januari, volgens berichten in de buitenlandse media, hebben fabrikanten van geheugenchips na een pijnlijk jaar reden om aan te nemen dat de achteruitgang van de industrie is geëindigd.

Samsung Electronics, 's werelds grootste fabrikant van geheugenchips, publiceerde winstverwachtingen die de verwachtingen van analisten overtroffen, het nieuwste teken van de opleving van het bedrijf. Rivaal Micron Technology zei in december dat de industrie zijn slechtste dagen doormaakt.


De promotie van 5G-technologie zal een belangrijke rol spelen bij de promotie van de geheugenchipindustrie. 5G zal een groeimomentum bieden voor eerder dalende smartphoneverkopen en vitaliteit inbrengen in bedrijfsinvesteringen in kunstmatige intelligentie, informatica en gegevensopslag. En deze gebieden vereisen veel geheugen.


Grafisch: smartphoneverzendingen zullen naar verwachting voor het eerst in drie jaar groeien

Het grootste deel van de afgelopen 15 maanden is de prijs van geheugenchips sterk gedaald. Na een historische winstgroei te hebben doorgemaakt, is de geheugenchipindustrie overgeproduceerd, waardoor een groot aantal onverkochte voorraadproducten is achtergebleven.

De laatste drie maanden van 2019 zijn de zaken echter verbeterd. Volgens marktonderzoeksbureau TrendForce is de contractprijs van NAND-flashgeheugenchips voor het eerst in meer dan anderhalf jaar gestegen. Een andere belangrijke geheugenchip, DRAM, zal naar verwachting zijn eerste contractprijs in een jaar in de eerste drie maanden van 2020 zien stijgen.

"(De geheugenchip) heeft meer voorraad dan voorheen. We zien niet het overschot dat driekwart geleden plaatsvond," zei Tobey Gonnerman, een executive bij elektronische componenten distributeur Fusion Worldwide. Hij voegde eraan toe dat het transactievolume van geheugenchips de afgelopen twee maanden ook is toegenomen.


Afbeelding: NAND-geheugencapaciteit van smartphones is in de loop der jaren toegenomen

Hoewel de winst van de chipfabrikanten vorig jaar daalde, hebben investeerders gewed dat 2020 zal verbeteren. De aandelenkoers van Samsung Electronics steeg vorig jaar met 44%, Micron met 64% en SK Hynix met 61%. Deze drie bedrijven zijn goed voor het grootste deel van de wereldwijde markt voor geheugenchips.

Volgens leidinggevenden en analisten in de sector zorgt de groeiende marktvraag voor optimisme bij de terugkeer van de industrie naar groei.

De verkoop van smartphones kan ook de vraag naar geheugenchips stimuleren. Tegen 2020 zullen 5G-netwerken worden gepromoot in verschillende belangrijke markten. Tarun Pathak, adjunct-directeur van marktonderzoeksbureau Counterpoint Research, zei dat de promotie van 5G-netwerken de verkoop van smartphones zal stimuleren. Omdat consumenten oudere telefoons langer blijven vasthouden en hun apparaten niet willen upgraden, is de verkoop van smartphones twee opeenvolgende jaren gedaald.

Patak verwacht dat de smartphone-verzendingen dit jaar met 4% zullen groeien. "De geheugencapaciteit van smartphones neemt ook elk jaar toe", zei hij.

Tegelijkertijd zei Mark Newman, een analist bij Bernstein Research dat de halfgeleidermarkt volgt, dat na maanden van krimpende voorraden grote internetbedrijven zoals Facebook en Amazon de inventaris van geheugenchips opnieuw aanpassen.

Na het verminderen van productie-investeringen en het verminderen van de risico's van overcapaciteit, is de basis van de geheugenchipindustrie ook solide. Bernstein zei dat geheugenchipfabrikanten de kapitaaluitgaven in 2019 verlagen tot ongeveer $ 44 miljard, een daling van $ 6 miljard ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit is de eerste keer dat de uitgaven in de afgelopen zes jaar zijn gedaald.

"We hebben het dieptepunt bereikt," zei Newman.

De vraag naar geheugenchips fluctueerde de afgelopen decennia dramatisch. De vorige recessie in de industrie heeft veel chipfabrikanten failliet gemaakt en heeft geleid tot consolidatie van de industrie.

De laatste ronde van geheugenchipcycli is veel langer dan normaal en wordt de "supercyclus" genoemd, de langetermijn stijgende cyclus die eindigt in de tweede helft van 2018. Sommige analisten in de industrie zeiden echter dat bedrijven in de industrie deze keer sneller om de productie te verminderen, en de hele industrie kan sneller dan ooit een herstel inluiden.

E-mail: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TOEVOEGEN: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.