Eerste klantintroductie! 5G-netwerkchipontwikkeling met CEVA-XC16

De Gen4 CEVA-XC-architectuur verenigt de principes van scalaire verwerking en vectorverwerking. CEVA gaf aan dat het al de eerste klant had gewonnen met XC16 om een ​​5G-netwerkchip te ontwikkelen.

Foto hierboven: blokschema van CEVA's Gen4 CEVA-XC-architectuur

CEVA kondigde een nieuwe DSP-architectuur aan, Gen4 CEVA-XC, die volgens het bedrijf “de krachtigste DSP-architectuur ter wereld is en ongeëvenaarde prestaties levert voor de complexe parallelle verwerkingstaken die vereist zijn voor 5G-endpoints en Radio Access Networks (RAN), enterprise access points en andere applicaties."

De Gen4 CEVA-XC verenigt de principes van scalaire verwerking en vectorverwerking, waardoor tweevoudige 8-weg VLIW mogelijk is en tot een ongekende 14.000 bits aan parallellisme op gegevensniveau. Het bevat een diepe pijplijnarchitectuur die bedrijfssnelheden van 1,8 GHz mogelijk maakt op een 7nm-procesknooppunt. Hierdoor kunnen de processors dynamisch opnieuw worden geconfigureerd als een brede SIMD-machine of worden onderverdeeld in kleinere gelijktijdige SIMD-threads.

De Gen4 CEVA-XC-architectuur beschikt ook over een nieuw geheugensubsysteem, dat 2048-bit geheugenbandbreedte gebruikt, met coherent, nauw gekoppeld geheugen om efficiënte gelijktijdige multithreading en geheugentoegang te ondersteunen. De eerste processor op basis van de Gen4 CEVA-XC-architectuur is de multicore CEVA-XC16. Volgens CEVA "is dit de snelste DSP ooit gemaakt".

Work Horse voor 5G, Radar en LiDAR

Het is bedoeld voor gebruik in verschillende vormfactoren van 5G RAN-architecturen, waaronder Open RAN (O-RAN), Baseband Unit (BBU) -aggregatie evenals Wi-Fi en 5G enterprise access points. Het is ook van toepassing op enorme signaalverwerking en AI-workloads die nodig zijn voor de werking van het basisstation.

Naast 5G is de XC16-processor goed aangepast voor andere zware rekenwerkzaamheden, zoals Radar en LiDAR. CEVA gaf aan dat het al de eerste klant had gewonnen, met XC16 om een ​​nieuwe chip voor 5G-netwerkoplossing te ontwikkelen. De beschikbaarheid voor algemene licenties begint in het tweede kwartaal van 2020.

"5G-groeivectoren omvatten consumenten, industrie, telecom en AI", zegt Aviv Malinovitch, General Manager van de Mobile Broadband Business Unit bij CEVA. "De CEVA-XC16 DSP helpt de toegangsbarrières voor OEM's en halfgeleiderleveranciers die op zoek zijn om te profiteren van de groeiende 5G Capex- en Open RAN-netwerkarchitecturen aanzienlijk te verminderen."

CEVA is een licentiegever van draadloze connectiviteit en slimme sensortechnologieën: digitale signaalprocessors, AI-processors, draadloze platforms en aanvullende software voor sensorfusie, beeldverbetering, computervisie, spraakinvoer en kunstmatige intelligentie. De totale omzet voor 2019 was $ 87,2 miljoen, een stijging van 12%, vergeleken met $ 77,9 miljoen gerapporteerd voor 2018.

E-mail: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966TOEVOEGEN: Rm 2703 27F Ho King Comm Centre 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.